#

Koulurauhaa -lehti Tutustu taustoihin ennen tilaamista

Varo näitä lehtiä

Lehdet ovat tulleet osaksi myös varainkeruuta. Toisten auttaminen on hieno asia ja kun siihen ryhtyy niin toivoo, että apu myös menee sinne minne se on tarkoitettu. Törmäsin vastikään lehteen nimeltä Koulurauhaa. Heiltä soitettiin ja kysyttiin olisinko halunnut olla auttamassa tärkeässä asiassa, koululaisten hyvinvoinnissa. Puhelinmyyjä kertoi kuinka he tukevat lasten hyvinvointia eri kampanjoilla ja ylläpitävät tukipuhelinpalvelua. Se kuulosti hienolta. Kukapa ei lastensa ja tämän yhteiskunnan parasta haluaisi. Jostain muistin kuitenkin lukeneeni tai kuulleeni lehdestä jotain negatiivista, joten kerroin kohteliaasti että aion miettiä vielä hetken ja tutustua ensin hieman lehden toimintaan ja pyysin heitä palaamaan asiaan seuraavalla viikolla.
 

Pikainen googlettaminen vei minut koulurauha.fi sivustolle. Se oli Mannerheimin Lastensuojeluliiton omistama sivusto, jonka tukijoina on Mannerheimin lastensuojeluliiton lisäksi Opetushallitus, poliisi, Folkhalsan ja Suomen vanhempain liitto. Olinko sittenkin väärässä ja kyseessä oli todella noin iso organisaatio? Ihmettelin, kun tukijoista ei mainittu mitään puhelimessa. Palasin Googleen ja sieltä seuraavalta riviltä löytyikin koulurauhaalehti.fi sivusto, millä ei näyttänyt olevan yhteistä aiemman sivuston kanssa. Jatkoin etsimistä. Seuraavaksi tuli vastaan Ylioppilaslehden artikkeli toukokuulta 2006 ”Minne katosivat Kiusattujen tuen rahat?” Se käsitteli Kiusattujen tuki -nimistä yhdistystä mikä julkaisi juuri kyseistä Koulurauhaa -lehteä. Artikkeli kertoo Kiusattujen tuen perustetun jo vuonna 1993 ja että sen historiassa on ollut kirjanpidollisia epäselvyyksiä ja maksusaatavia. Artikkelista käy ilmi myös se, että yhdistys on toimintansa aikana vaihtanut nimeään useampaan kertaan peittääkseen epäselvyydet ja päästäkseen verorästeistä. Liikevaihtoa yrityksellä on parhaina vuosina ollut lähes miljoonan, mutta kulut vain neljänneksen siitä. Silti yritys ei ole tehnyt voittoa. Tarkistan vielä parilta muulta sivustolta kommentteja yhdistyksestä. Vaikuttaa hämärältä. Keskustelupalstoilta löytyi juttuja. Jos aihe kiinnostaa, kannattaa lukea myös MOT:n uutinen ”Haloo hyväntekeväisyydestä: pimeää bisnestä hyväuskoisten asialla”. Kommentoi oletko sinä törmännyt lehtiin joiden taustat eivät välttämättä kestä päivän valoa tai onko sinulla kokemuksia Koulurauhaa –lehdestä?

Yllä olevat tiedot perustuvat eri medioista saatuihin tietoihin. Koulurauhaa lehdestä otettiin meihin yhteyttä elokuussa 2014 ja pyydettiin, että julkaisemme myös heidän vastineen asiasta. Luonnollisesti meillä ei ole mitään sitä vastaan. Alla siis KLR Kustannuksesta tullut vastine. Emme missään tapauksessa halua mustamaalata ketään, emmekä väitä että tiedämme asiasta kaiken, mutta haluamme herättää keskustelua. Se onko yrityksen taustalla mitään hämärää nyt tai aiemmin on vaikea sanoa, emmekä halua siihen sen enempää edes ottaa kantaa. Sen haluamme kuitenkin todeta, että Taloussanomien mukaan KLR Kustannus Oy teki vuonna 2013 liikevaihtoa 1,6 miljoonaa euroa. Oman käsityksen mukaan sillä palkkaisi lehden tekemisen lisäksi enemmänkin kuin yhden henkilön 20 viikkotunnin edestä vastaamaan puhelimeen.

Kesäkuussa 2015 Yle julkaisi jutun Kouluturvaa.fi sivustosta otsikolla "Rahastusta koulukiusaamisen varjolla?". Jutussa kerrotaan kuinka kouluturvaa.fi konsepti on kopioitu suoraan aiemmin kohutulta Koulurauhaa -lehdeltä.  Ylen mukaan sivuilla on jonkun verran tietoa koulukiusattujen uhreille - "mutta tässäkään ei ole kyse hyväntekeväisyydestä, vaikka sivusto antaa niin olettaa". Levikiltään Suomen suurin ruotsinkielinen lehti Hufvudstadsbladet tutki myös kouluturvaa lehden taustoja ja sai selville, ettei Kouluturvaa-lehteä kustantava KT Kustannus -nimistä firmaa ole lainkaan sille ilmoitetussa osoitteessa Helsingin Kaisaniemessä. Lehti sittenmmin on lisännyt joitain yhteystietoja sivuilleen.

Toukokuussa 2016 Koulurauhaa -lehti nousi jälleen otsikoihin. Tällä kertaa asiasta kirjoitti Vantaan Sanomat otsikolla "VS selvitti: Koulurauhaa kauppaa nyt tuomittu talousrikollinen" Uutisen mukaan Lehteä ei pyöritä yhdistys vaan taustalla on liiketoimintaa, josta vastaavat KR Kustannus Oy ja Zendra Oy. Molemmat yritykset on rekisteröitynä samaan osoitteeseen. Kustantajaksi Koulurauhaa lehden sivuilla on mainittu KR Kustannus ja sen vastuuhenkilöksi hollantilainen Harry van Woerder, joka on ollut aiemmin esillä perättömistä laskuista epäillyn Flexcard Oy:n edustajana. Zendran hallituksen vastuuhenkilö ja sen hallituksen ainoa jäsen Markku Lax on Vantaan Sanomien mukaan tuomittu Helsingin kärjäoikeudessa useista talousrikoksista 90- ja 2000 -luvulla. Vuonna 2009 Lax sai 2,5 vuoden vankeuden törkeästä petoksesta ja talousrikoksista. Vankeus tuli Moneka Oy:n ajoilta vuosilta 2003-2007. Lax yhtiökumppaneineen erehdytti puhelimitse noin 6000 asianomaista lahjoittamaan Kiusattujen tuki lehden Kitu:n hyväksi. Kerätyistä 355 000 eurosta vain reilu 10% eli 38 000 euroa meni yhdistyskselle, eli tarkoitettuun kohteeseen. Kitu-lehden päätoimittajana toimi Esko Leppälä. Nykyään Leppälä toimii niinikään Koulurauhaa lehden päätoimittajan.
 

Lehtitarjoukset.com neuvoo olemaan aina valppaana ja suosittelee tutustumaan yrityksen taustoihin ennen lehden tilaamista. Lue muiden kokemuksia Kouluturvaa sekä Koulurauhaa lehdestä alta. Jaa myös omat kokemuksesi kyseisistä lehdistä kommentoimalla artikkelia. Voit myös jakaa kokemuksia muista epäilyttävistä lehtitarjouksista. 

Koulurauhaa lehden vastine 08/2014:

"Hei,
Me KLR Kustannus Oy:ssä haluamme oikaista joitakin vääriä tietoja Koulurauhaa-lehteen liittyen.

Koulurauhaa-lehden kustantamisesta vastaavalla KLR Kustannus Oy:llä ei ole mitään tekemistä nettikeskusteluissa mainitun Kiusattujen tuki ry:n tai aiemman kustantamon johtohenkilöiden kanssa. Nykyinen Koulurauhaa-lehti ja Kiusattujen tuki ry:n vuosina 1993-2002 toimittama lehti eivät liity toisiinsa.

Nykyisen Koulurauhaa-lehden päätoimittajana toimii Esko Leipälä, jonka käytännön työ kiusaamista vastaan on alkanut jo 1990-luvun alussa. Leipälä toimi yhdeksänkymmentäluvulla Kiusattujen tuki ry:n toiminnanjohtajana keskittyen kiusattujen konkreettiseen auttamiseen. Hän ei yrityksen hoitoon liittyvien epäselvyyksien takia ole ollut yhteydessä vanhan lehden kustantamisesta ja yrityksen taloudesta vastanneisiin tahoihin vuoden 1999 jälkeen.

Ikäväksemme olemme lukeneet myös huonoista kokemuksista lehtemme puhelinmyyntiin liittyen. KLR Kustannus Oy antaa kaikille kanssaan yhteistyössä toimiville telemarkkinointiyrityksille tarkat ja sitovat ohjeet tiedoista, joilla lehteä saa ja tulee myydä. Ei missään nimessä ole sallittua antaa virheellistä kuvaa yhteistyöstä Mannerheimin Lastensuojeluliiton tai muiden lehteen liittymättömien tahojen kanssa. Lehtemme telemarkkinoijilta edellytetään myös hyviä käytöstapoja - emme hyväksy tylyä tai epäkunnioittavaa myyntityyliä.

Esitämme vilpittömät pahoittelumme kaikille, joita puhelinmyyjä on ohjeistuksesta huolimatta lähestynyt väärin tai harhaanjohtavin tiedoin tai kohdellut töykeästi. Toivomme, että tällaisissa tapauksissa otettaisiin viipymättä yhteyttä asiakaspalveluumme osoitteeseen asiakaspalvelu[ät]koulurauhaalehti.fi, jotta voimme puuttua asiaan välittömästi. Meille on erittäin tärkeää tehdä yhteistyötä vain rehellisten toimijoiden kanssa.

Pyydämme teitä lisäämään tämän vastineen keskusteluketjun kärkeen, jotta epäselvyyksiltä vältytään jatkossa.

Kunnioittavasti / Ystävällisin terveisin,
Matias Palmroth, hallituksen puheenjohtaja, KLR Kustannus Oy
Esko Leipälä, päätoimittaja, Koulurauhaa-lehti

Mikä on Koulurauhaa-lehti?

Koulurauhaa on KLR Kustannus Oy:n toimittama lehti koulukiusaamista vastaan. Lehden sivuilta löydät aiheeseen liittyviä julkisuuden henkilöiden ja urheilijoiden mielenkiintoisia haastatteluja, artikkeleita, kolumneja sekä käytännön neuvoja vaikean tilanteen tunnistamiseen ja käsittelyyn.

Koulurauhaa-lehti tarjoaa tärkeää tietoa kenelle tahansa kiusaamisen vastaisesta taistelusta kiinnostuneelle. Lehdestä saavat tukea ja työkaluja niin kiusattu kuin hänen vanhempansa, mutta se antaa ymmärrystä ja apua myös kiusaajille ja heidän läheisilleen.

Lehteä toimittamalla mahdollistetaan laadukkaan sisällön tarjoamisen lisäksi Auttavan puhelimen toiminta. Auttavaan puhelimeen voi soittaa joko kiusattu itse tai hänen läheisensä. Soittoajat ovat maanantaista torstaihin klo 12 -17. Puhelimeen vastaa Koulurauhaa-lehden päätoimittaja Esko Leipälä, jolla on yli 20 vuoden kokemus kiusattujen auttamisesta ja tulehtuneisiin tilanteisiin puuttumisesta konkreettisin keinoin."