#

Aikakausilehdet

AikakausilehdetAikakausilehti on säännöllisesti ilmestyvä lehti, joka ilmestyy harvemmin kuin sanomalehti ja poikkeaa myös sisällöltään. Aikakausilehdet ilmestyvät tyypillisesti viikoittain tai kuukausittain. Aikakausilehdet ovat usein sisällöltään monipuolisia oman profiilinsa puitteissa. Sisältö koostuu usein reportaaseista, haastatteluista ja henkilökuvista. Uutiset eivät muodosta pääasiallista sisältöä. Artikkelit saattavat olla useiden sivujen mittaisia ja runsaasti kuvitettuja. Aikakausilehdet ovat Suomessa yleensä tilattavissa kotiin. Tänä päivänä aikakausilehtien valikoima on hyvin kattava. Suomalaisten aikakausilehtien lisäksi on mahdollista tilata tai ostaa useita eri ulkomaalaisia aikakausilehtiä. Aikakausilehdiksi luetaan myös harvoin ilmestyvät sanomalehden tapaiset lehdet.
 

Aikakausilehdillä on Suomessa vahva asema. Suomessa julkaistaan yli 3000 aikakausilehteä, joka on kansainvälisesti huipputasoa. Muualla maailmassa aikakausilehdet ostetaan yleensä irtonumeroina, kun taas Suomessa ne tilataan useimmiten kotiin. Suomessa erityisen suosittuja ovat niin sanotut yleisaikakauslehdet, jotka on suunnattu mahdollisimman laajalle lukijakunnalle. Muualla maailmassa näiden levikki on huomattavasti kutistunut Internetin, television ja erikoisaikakausilehtien vallatessa markkinoita. Suomalaisten aikakausilehtien levikki on väkilukuun suhteutettuna hyvin laaja.
 

Aikakausilehdet voidaan jaotella niiden sisällön, julkaisijan ja kohdeyleisön mukaan. Yleisaikakausilehtien lisäksi on olemassa lukuisia erilaisia erikoisaikakausilehtiä, kuten sisustukseen, metsästykseen tai musiikkiin erikoistuneita lehtiä. Aikakausilehdet voidaan jaotella myös miesten- ja naistenlehtiin. Naistenlehdet ovatkin yksi laajalevikkisimmistä aikakausilehtityypeistä. Aikakausilehdet ovat usein niin sanottua viihdelukemista, vaikka myös monet ammattilehdet ovat suosittuja.
 

Yleisaikakausilehdet

Yleisaikakauslehdet käsittelevät monia eri aihepiirejä jotka kiinnostavat mahdollisimman laajaa lukijakuntaa. Joskus yleisaikakausilehteä kutsutaankin perhelehdeksi. Sisältö koostuu usein erilaisista artikkeleista, haastatteluista, henkilökuvista ja reportaaseista. Monet yleisaikakausilehdet sisältävät sekä hyötytietoa, asiaa että viihdettä. Yleisaikakausilehti voi olla vakavampi, päivän poliittisiin ja yhteiskunnallisiin puheenaiheisiin keskittyvä lehti tai kevyempi viihdelehti. Tunnettuja yleisaikakausilehtiä ovat muun muassa Suomen Kuvalehti, Seura ja Apu. Erikoisaikakausilehdet voivat käsitellä mitä vain. Esimerkiksi tekniikasta kiinnostuneille on suunnattu useita eri tekniikkaan keskittyviä lehtiä, ja musiikista kiinnostuneille taas musiikkilehtiä. Eräs suuri erikoisaikakausilehtien ryhmä ovat niin sanotut naistenlehdet, joita löytyy markkinoilta kaikille ikäryhmille suunnattuina. Erilaiset harrastelehdet, kuten metsästykseen ja sisustukseen liittyvät lehdet, ovat Suomessa suosittuja aikakausilehtiä.
 

Asiakas ja järjestölehdet ovat myös aikakausilehtiä

Aikakausilehtiin luetaan myös erilaiset asiakas- ja järjestölehdet. Asiakaslehdet julkaistaan osana yrityksen markkinointi viestintää, kun taas järjestölehdet ajavat erilaisten yhteisöjen asemaa. Suomen laajalevikkisin aikakauslehti on asiakaslehti Pirkka. Suomen viiden suosituimman aikakausilehden joukossa on 4 asiakaslehteä.
 

Suosittuja aikakausilehtiä ovat myös erilaiset ammattilehdet ja mielipidelehdet.
 

Suomessa aikakausilehdet tilataan tyypillisesti kotiin tai työpaikalle. Ainoastaan noin 6 prosenttia aikakausilehdistä ostetaan irtonumerona. Omasta postiluukusta tipahtava aikakausilehti onkin ikään kuin suomalainen instituutio. Aikakausilehdet on yksinkertaista ja edullista tilata. Aikakausilehtiä myydään paljon suoramarkkinoinnin kautta ja ne on myös helppo tilata verkon tai puhelimen kautta. Erilaisten kampanjoiden ja tarjousten kautta saattaa tilauksen saada yllättävän edullisesti. Suomalaiset myös käyttävät aikakausilehtien lukemiseen paljon aikaa, ja yhden lehden lukee keskimäärin 4 ihmistä.
 

Verkkolehti tulee perinteistä printtimediaa

Aikakausilehdet julkaisevat sisältöään usein myös verkossa. Osa sisällöstä on ilmaista, mutta useimmiten suurin osa sisällöstä on maksullista. Paperiversiota tilatessa asiakas saa usein myös oikeuden lukea lehden verkkoversiota. Verkkolehteä lukevat useimmiten alle 45-vuotiaat miehet. Paperiversiota taas lukevat eniten naispuoliset sekä yli 45-vuotiaat lukijat.
 

Aikakausilehdet ovat suomalaisille perinteinen keino tiedonsaantiin ja rentoutumiseen. Usein aikakausilehdet myös säilytetään. Vaikka sisältöä jaetaan yhä enemmän verkossa, ovat aikakausilehdet paperiversiona silti hyvin suosittuja. Lehden kanssa on mukava istua alas sohvalle tai ottaa se mukaan linja-autoon tai vaikka lukea sitä viraston odotushuoneessa. Aikakausilehdet ovat yleensä myös kätevän kokoisia, joten niitä on helppo kuljettaa mukanaan.